Fart de jugar a soles?, vine a Monjove.

Divendres, 28 febrer 2020

La teua imatge i les xarxes socials

 •  
 • El dret a la pròpia imatge.
  Quantes fotos teues has pujat aquest mes en les xarxes socials? I quantes fotos en les quals apareixes tu han pujat els teus amics? Sembla el més normal que la nostra imatge aparega en internet en moltes de les xarxes socials més conegudes: Instagram, whatsapp, snapchat… Però pujar la nostra imatge i compartir-la amb els nostres amics, compartir l’última festa, compartir un selfie del nostre últim viatge… també pot ser un malson si la foto que pugem apareix en llocs web que no t’agraden, o simplement, han pujat una foto teua que no vols que aparega.
  Hi ha un dret fonamental que és important que tingues clar: el dret a la teua pròpia imatge. Aquest dret implica dues coses, la primera és que pots difondre la teua imatge, i si una altra persona vol reproduir-la necessita el teu consentiment, i la segona, en compensació, és que tu no pots reproduir la imatge d’una altra persona sense que aquesta t’autoritze.
  Llavors què passa amb les fotos i vídeos que puges a les xarxes socials? És molt fàcil. Quan algú comparteix una imatge en la qual apareixes en qualsevol xarxa social ha de demanar-te permís abans. Si això no succeeix i et trobes que, per exemple, una amiga ha pujat una foto teua que no vols que es faça pública en Instagram, el primer que has de fer és comentar-li-ho: explica-li que no vols que aqueixa foto estiga en la xarxa i demana-li que l’esborre. En moltes ocasions, la gent puja fotos dels seus amics, família, etc., sense saber que els retratats no volen que aqueixa imatge camine circulant per ací. Si no funciona, pots utilitzar els mitjans que les diferents xarxes socials tenen establits per a evitar que apareguen en el teu perfil o eliminar-les totalment, denunciant la foto o vídeo. En el cas de gravetat, has de posar una denúncia davant la Policia o la Guàrdia Civil. Una vegada presentada la denúncia, la Policia s’ha de posar en contacte amb els responsables del portal web que ha publicat la foto perquè procedisquen a la seua retirada, a més de rastrejar la IP del dispositiu des del qual s’ha pujat aqueixa fotografia. En aquests casos actuar amb rapidesa és el més important, per a evitar la descàrrega de la fotografia per altres usuaris o la seua contínua difusió.
  Un fet important que també cal tindre en compte és que els adolescents som TOTS menors d’edat, i la llei té alguns afegits: pots pujar la teua imatge, però en el cas que puga afectar-te negativament (puga implicar negativament en la teua reputació) se’t pot retirar encara que tu l’hages autoritzat. I la llei també és molt clara quant a pujar fotos dels teus amics: el consentiment haurien de donar-lo els seus pares o representants legals. Per això encara que no fem cas i ens agrade traure als amics, EVITA fotos que puguen molestar-lo i que puguen ser motiu de burla. I quines són aqueixes? Cerca la lògica: t’agradaria que pujaren una foto teua en la mateixa situació? Doncs això…

  IND.: Evita qualsevol foto o vídeo del qual pugues penedir-te més tard (fotos molt sexis, fotos fumant o prenent alcohol…). Una vegada que eixen del teu mòbil, encara que siga en privat, mai saps on aniran a parar i mai tindràs la seguretat que no les pot veure ningú més.
  No Comments »

  No comments yet.


  Leave a comment

  Monjove es reserva el dret d'eliminar i/o modificar els comentaris que continguen llenguatge inapropiat, spam o altres conductas no apropiades.