Fart de jugar a soles?, vine a Monjove.

Dijous, 12 mar 2020

GRAU EN COMUNICACIÓ AUDIOVISUAL – Victor Torres

 •  
 • Hola, em dic Víctor i estic cursant quart de Comunicació Audiovisual a la Universitat Carlos III de Madrid. Es habitual que quan es parla d’aquesta carrera no es sàpiga realment bé en què consisteix perquè ocupa dos conceptes grans i un poc ambigus. Per resumir-ho fàcilment, el grau de Comunicació Audiovisual compren l’estudi del funcionament dels mitjans de comunicació, especialment del cine, la televisió i la radio.
  Vivim en un context marcat pel consum massiu d’imatges i vídeos gràcies a les xarxes socials i les recents plataformes de VOD (Netflix, HBO, etc.) i potser molts estigueu interessats en acostar-vos a aquest món, però crec que es important matisar que ser usuari habitual no es el mateix que dedicar-s’hi de manera professional. Estudiar Comunicació Audiovisual no implica solament gravar vídeos o fer fotografies ja que gran part dels temaris recau sobre qüestions teòriques, com la semiòtica (estudi dels signes de la comunicació), l’anàlisi (de textos i del llenguatge audiovisual), la història o els estudis culturals i de gènere. Si el que vols fer es concretament gravació o algun altre treball de tipus tècnic pot ser millor opció un cicle formatiu o una escola de cine (amb l’inconvenient de que son privades). De tota manera, treballar sobre objectes de la cultura popular és molt divertit (penseu en una assignatura dedicada a Breaking Bad o una altra a Paquita Salas) i el treball en equip es fonamental.
  Contràriament al que es pot pensar, les eixides professionals son molt àmplies: redacció (de guions, de noticies o d’assajos), direcció (d’actors, de fotografia, artística, etc.), realització (tot allò relacionat amb la captació i el tractament de les imatges), producció, distribució, investigació o gestió empresarial. Hi ha molta més gent treballant darrere la càmera o el micròfon que davant i es sobretot al sector de la producció (logística i administració de recursos) on es concentren la majoria d’ofertes. Jo mateix he estat sis mesos al departament de producció de Mediaset com a part del programa de pràctiques de la universitat. Es tracta d’una feina relativament inestable perquè els contractes solen fer-se per obres (es a dir, un programa, una pel·lícula, etc.) però els sous també solen ser més elevats. Jo vaig decidir fer el grau a Madrid perquè quan vaig haver de triar (parlem de 2016) la producció a la Comunitat Valenciana, concentrada al servei públic de radiodifusió, es trobava parada i amb l’apertura de À Punt encara en bolquers. És interessant valorar les oportunitats laborals fora de la Comunitat una vegada s’acaben els estudis. Això sí, trieu el que trieu, que siga decisió vostra i si després resulta que no vos agrada no passa res, sempre estareu a temps de buscar una alternativa.
  Com diu un professor meu: llegiu molt, perquè per molt que un mire, si no llig, mai serà capaç de veure res.
  Notes de tall de Curs 19/20: Universidad Carlos III de Madrid: 11,375, Universitat de València (Blasco Ibáñez): 10,464 (juny) – 9,706 (juliol), Universitat Politècnica de València (Gandia): 10,038
  No Comments »

  No comments yet.


  Leave a comment

  Monjove es reserva el dret d'eliminar i/o modificar els comentaris que continguen llenguatge inapropiat, spam o altres conductas no apropiades.