Programa Hàbitat. Per si busques un lloc on viure.

Dimecres, 8 juliol 2015

L’emancipació del jove a examen

 •  
 • Prop del 80% de les persones menors de 30 anys continua vivint amb els seus pares al nostre país. Així ho reflecteix l’últim butlletí de l’Observatori d’Emancipació del Consell de la Joventut d’Espanya, corresponent al Quart trimestre de 2014. Segons este estudi, només el 21,5% dels i les jóvens d’entre 16 i 30 anys ha aconseguit emancipar-se, degut fonamentalment a la seua fràgil situació en el mercat laboral i a les dures condicions del mercat de la vivenda. En este sentit, el 64,5% d’este col·lectiu no té ocupació i la resta, el 35,5%, té un nivell d’ingressos mitjà que fa inviable el seu accés a la vivenda, ja siga en propietat o en lloguer, en solitari.

  L’Observatori d’Emancipació analitza periòdicament les condicions sociolaborals de la població jove, centrant-se en l’ocupació i la vivenda. Doncs bé, començant per l’accés a la vivenda, este informe posa sobre la taula que, per a poder comprar una vivenda, una persona jove assalariada menor de 30 anys hauria de dedicar 12,3 anys del seu sou íntegre; hauria de destinar el 57,8% del seu salari per a pagar la hipoteca; hauria de cobrar un 92,54% més del que cobra, és a dir, hauria de guanyar uns 1.900€  al mes i podria aspirar a una superfície màxima de 51,9 metres quadrats construïts. A més, els nivells d’endeutament vinculats al pagament de la vivenda que suporten les persones jóvens que ja s’han emancipat són superiors al de la resta de la població: el 23,9% de les llars jóvens amb hipoteques vigent i el 29,0% de les llars jóvens que viuen de lloguer dediquen més del 40% dels seus ingressos nets al pagament de la vivenda i del lloguer, respectivament.

  Si parlem d’ocupació, la situació no és molt més encoratjadora. Un trimestre més, la precarietat, la temporalitat, la subocupació i la sobrequalificació continuen sent les principals característiques de les condicions laborals de la joventut del nostre país. En l’actualitat, el 42,1% de les persones entre 16 i 29 anys està fora del mercat laboral. La taxa de desocupació supera el 38,5% i la taxa d’ocupació se situa en el 35,5%. Altres dades destacables són que 3 de cada 10 persones jóvens ocupades tenen un contracte a temps parcial, 4 de cada 10 porten menys d’un any treballant en l’empresa actual o que el 22,6% té una jornada de menys de 35 hores setmanals i té disposició per a treballar més hores. Així mateix, el 56,3% exerceix treballs de menor qualificació que la que efectivament tenen. D’altra banda, més de la mitat, en concret el 52,3%, té contractes temporals, dels quals un 47,6% són de menys d’un any de duració. Les dades del Servici d’Ocupació Públic Estatal (SEPE) són demolidors: el 92,8% de les noves contractacions realitzades a persones de 16 a 29 anys va ser de caràcter temporal. Finalment, cal destacar que el  50,6% de les persones jóvens desocupades porta un any o més a la recerca d’ocupació sense èxit i que el 19,3% de les persones jóvens amb una ocupació està en risc de pobresa i exclusió social.

  Arxius adjunts
  No Comments »

  No comments yet.


  Leave a comment

  Monjove es reserva el dret d'eliminar i/o modificar els comentaris que continguen llenguatge inapropiat, spam o altres conductas no apropiades.